Види професійної чистки зубів

Регулярна правильна гігієна порожнини рота — запорука гарної усмішки та здоров’я зубів. Однак для досягнення кращого результату раз на пів року необхідна професійна гігієна. Процедура проводиться в кабінеті стоматолога. Заведіть корисну звичку регулярно відвідувати дантиста для виконання професійної чистки, ви ще не раз будете вдячними собі за це.

AirFlow. Один из видов профессиональной чистки зубов - Клиника Epion

Для чого потрібна професійна чистка зубів

Чищення зубів у стоматолога допомагає ефективно вирішити безліч проблем, пов’язаних з естетикою та здоров’ям:

  • позбавляє від м’якого зубного нальоту та мінералізованих зубних відкладень;
  • освітлює емаль внаслідок видалення плям від чаю, кави, тютюну — іноді такого відбілювання буває достатньо для отримання ефекту «голлівудської усмішки»;
  • запобігає розвитку карієсу та деяких інших захворювань ротової порожнини;
  • дозволяє домогтися свіжості дихання. 

Гігієнічна чистка в клініці — обов’язкова під час ортодонтичного лікування: перед встановленням і в процесі носіння брекетів, вона також допомагає запобігти захворюванням ясен. 

У домашніх умовах за допомогою звичайної щітки і пасти ви не зможете домогтися таких результатів. Тому професійна процедура повинна стати невіддільною частиною вашого життя.

Зверніть увагу, у чистки немає протипоказань, її варто робити всім незалежно від віку, щоб зберігати здоров’я.

Види чистки зубів

Виділяють чотири способи очищення:

  • механічний;
  • лазерний;
  • ультразвуковий;
  • AirFlow.
Виды профессиональной чистки зубов - Epion

Стоматолог підбере відповідний вид професійної чистки, кожен з них може застосовуватися самостійно або в комбінації з іншими. 

Механічна чистка зубів

Найпростіший вид, який підходить і дорослим, і дітям. Виконується за допомогою спеціальної насадки-щітки для бормашини та пасти. Таким чином лікар може видалити м’який наліт з кожного зуба, очистити емаль зубів від темних плям, зробивши її візуально світлішою.

Такий спосіб вважається найбільш щадним, ця професійна чистка не викликає чутливості зубів, однак вона неефективна для міжзубних проміжків.

Лазерна чистка зубів

Професійне чищення лазером допомагає ефективно видаляти м’який наліт і зубний камінь, проводиться швидко та безболісно. Промінь направляють на поверхню зуба, лазер випаровує з зубних відкладень вологу, внаслідок такого впливу вони стають крихкими і легко вимиваються під струменем води.

Використання лазерного апарату вимагає від фахівця особливих знань, крім того, апарат є не в кожній клініці, а тому ціна на цю послугу доволі висока.

Ультразвукова чистка зубів

Ультразвукова чистка скалером використовується тоді, коли необхідно видалити зубний камінь. Принцип дії простий: кінчик приладу створює високочастотні коливання, які відокремлюють тверді відкладення від емалі. Такий метод професійної гігієни дуже поширений. Щоб мінімізувати неприємні відчуття, використовується місцеве знеболення стоматологічними гелями.

Якщо камінь глибоко пішов під ясна, після чистки там може трохи кровити. Крім того, для ультразвуку нормально виникнення підвищеної чутливості, яка зберігається деякий час після процедури. 

Така професійна чистка допомагає позбутися неприємного запаху з рота, причиною якого часто бувають саме зубні камені.

Чистка зубів Air Flow

Пацієнти часто називають його «піскострумінь» — за аналогією з процесом виробничого очищення. В такому разі з апарату під тиском подається вода з абразивними частинками, які видаляють м’який наліт не тільки з видимих поверхонь, але й з міжзубних проміжків. Емаль стає світлішою, тож цей метод показаний людям, які хочуть отримати гарну усмішку.

Air Flow ефективно бореться і з зубними відкладеннями, і з бактеріями, які розмножуються в нальоті та руйнують емаль, що стає причиною карієсу.

Після Air Flow може з’явитися тимчасова підвищена чутливість, яка швидко мине.

Етапи професійної гігієнічної чистки

У клініці Epion Dental Center пропонують комбінований підхід до гігієни порожнини рота, тому процес професійного чищення складається з декількох етапів:

  1. Зняття твердих зубних відкладень за допомогою ультразвуку.
  2. Видалення м’якого нальоту й освітлення емалі з використанням апарату Air Flow.
  3. Завершальне полірування поверхні зубів за допомогою насадки-щітки та спеціальних паст.
  4. У разі необхідності може проводитися фторування зубів. Воно дозволить зміцнити емаль і зменшити чутливість.

Сучасна стоматологія пропонує кілька ефективних способів позбавлення від м’якого нальоту та зубного каменю, а також пов’язаних з ними проблем. Регулярна професійна чистка — відмінна профілактика карієсу, запальних процесів у ротовій порожнині, неприємного запаху, потемніння емалі. Довірте її проведення лікарям клініки Epion Dental Center, щоб завжди отримувати бездоганний результат. 

Чекаємо вас на консультацію!

Автор: Олександр Пухальський, лікар-ортодонт клініки Epion Dental Center