Види відбілювання зубів

Красива відкрита усмішка — ключ до багатьох дверей. І коли виникає бажання придбати такий «аргумент», наприклад, перед важливою подією, в хід йдуть різні способи відбілювання зубів. Про те, які вони бувають, які можуть допомогти, а які шкодять зубній емалі, що можна робити вдома і коли потрібно професійне відбілювання зубів, — читайте в нашому блозі.

Виды отбеливания зубов | Epion Dental Center. Фото 1

Що таке відбілювання зубів

Процедура відбілювання — це область естетичної стоматології, яка передбачає освітлення та вирівнювання тону емалі завдяки видаленню пігментів з неї. Сучасні професійні системи відбілювання безпечні для зубів, а ефект зберігається надовго.

Причини потемніння емалі

Щоб розуміти, як працюють ті чи інші методи відбілювання зубів, потрібно знати, чому тьмяніє емаль. Причин може бути декілька:

  • неправильна гігієна порожнини рота — недотримання обов’язкового режиму чищення двічі на день, пропускання профоглядів, неправильна техніка та/або невідповідна зубна паста призводять до того, що на зубах накопичується наліт, який стає причиною широкого спектра проблем — від потемніння емалі до пародонтозу;
  • шкідливі звички — куріння, вживання алкоголю негативно позначаються на здоров’ї всього організму в цілому й на зубах зокрема;
  • вживання продуктів і напоїв, що містять фарбувальні пігменти, — зуби з часом набувають жовто-коричневого відтінку;
  • фактор генетики — жовтувата емаль може дістатися вам від народження. Справедливості заради, варто сказати, що ідеально білі «голлівудські» зуби від природи зустрічаються вкрай рідко, тому так чи інакше всім доводиться шукати ефективний спосіб відбілювання;
  • демінералізація емалі, порушення балансу фтору — може бути викликана деякими захворюваннями, неправильним раціоном, тоді зуби змінюють колір;
  • проведене складне лікування, примання деяких препаратів — наприклад, емаль може потемніти після хімієтерапії або через тривале приймання препаратів заліза.

Залежно від причини лікар вибирає стратегію і метод відбілювання зубів у стоматології.

Переваги відбілювання зубів

  • Підвищується якість життя. Коли ви перестаєте соромитися своєї усмішки, ви частіше демонструєте її оточуючим. 
  • Ви виглядатимете молодішим. З віком обмінні процеси порушуються, й емаль природним чином темніє, а з білосніжною посмішкою ви будете виглядати більш молодішим.
Виды отбеливания зубов | Epion Dental Center. Фото 2

Види відбілювання зубів

Всі доступні способи поділяються на дві групи: 

  • домашні;
  • кабінетні. 

Варто пам’ятати, що не всі методи однаково корисні, і якщо ви збираєтеся спробувати домашнє відбілювання народними засобами, краще почати з консультації у свого лікуючого лікаря. Як мінімум, народний метод може виявитися малоефективним, як максимум — ви пошкодите емаль, і тоді буде потрібно лікування.

Найбезпечнішим методом домашнього відбілювання вважаються нічні капи. У них закладається спеціальний гель з перекисом карбаміду. Він ефективно та дбайливо освітлює емаль. Капи виготовляють в зуботехнічній лабораторії за індивідуальними зліпками щелеп кожного конкретного пацієнта. Хід відбілювання контролюється лікарем.

Ще одне важливе уточнення — відбілювання не проводиться на хворих зубах. Якщо у вас є проблема в гострій або хронічній формі, спочатку потрібно вирішити її, а потім думати про красу. Саме тому жоден метод домашнього відбілювання не застосовується без консультації з лікарем. Не знаючи стану ваших зубів і ротової порожнини на нинішній момент, ви нашкодите собі.

Способи відбілювання в стоматології

Назвемо доступні варіанти:

  • хімічний;
  • лазерний;
  • внутрішньоканальний;
  • фотовибілювання.

Зрозуміло, перед проведенням процедури лікар вилікує вам все зуби, щоб прагнення до краси не йшло на шкоду здоров’ю.

Механічний, ультразвуковий і AirFlow. Не можна сказати, що це саме відбілювання, але іноді для того, щоб емаль стала світлішою, достатньо добре почистити зуби, позбавивши їх від твердого та м’якого нальоту. Це можуть зробити в клініці, використовуючи насадку-щітку для бормашини, спеціальну пасту, скалер, Air Flow. Ці методи часто застосовуються в комбінації з іншими — спочатку стоматолог повністю очищає зуби, а потім застосовує обраний спосіб відбілювання.

Хімічний. Стоматолог покриває зуби спеціальним багатокомпонентним хімічним складом, який ефективно очищає емаль від пігментів. Спосіб цей не застосовується для зубів з підвищеною чутливістю, при бруксизмі чи якщо у пацієнта стоять полімерні коронки, пломби, вініри, люмініри.

Лазерний. На зуби, покриті відбілювальним складом, направляють промінь лазера. Він активує компоненти, що розщеплюють пігменти в емалі. Процедура абсолютно безболісна, займає близько півгодини, а як наслідок можна отримати освітлення на 6-7 тонів. 

Внутрішньоканальний. Таке відбілювання виконується один раз тоді, якщо зуб потемнів після проведеного ендодонтичного лікування. Лікар препарує зуб, закладає всередину освітлювальний засіб і закриває все тимчасовою пломбою. Коли необхідний ефект досягнутий, залишки засобу вимивають, далі йде процес пломбування зуба після чого його реставрують до початкового вигляду.

Фотовідбілювання Zoom. Найпопулярніший спосіб завдяки оптимальному співвідношенню ціни та якості. Стоматолог наносить на зуби відбілювальний гель і направляє УФ-лампу, вплив якої активує компоненти гелю. Процедура триває близько півтори години, дозволяє відбілити емаль до 8-10 тонів за один сеанс, а ефект зберігається до двох років. Зрозуміло, за умови дотримання правил гігієни порожнини рота.

Після кабінетного відбілювання доктор покриє зуби зміцнювальним гелем, який закріпить ефект і знизить чутливість, що з’явилася.

Можна спробувати освітлити емаль в домашніх умовах народними засобами, однак якщо ви піклуєтеся не тільки про красу, а й про здоров’я, зверніться до клініки Epion Dental Center. Ми проведемо санацію ротової порожнини й підберемо найбільш підхожий спосіб відбілювання, щоб ви отримали бездоганний результат і голлівудську усмішку, а не проблеми з зубами. Ефект від професійного відбілювання оціните і ви, і ваші друзі та близькі — довірте його проведення фахівцям.

Автор: Олександр Пухальський, лікар-ортодонт клініки Epion Dental Center