Як правильно чистити зуби дітям


Привчання до гігієни — важлива частина виховного процесу та запорука збереження здоров’я від самого народження. Йдеться не тільки про купання і миття рук. Правильна гігієна порожнини рота в майбутньому збереже дитині здоров’я та красу усмішки. І навіть якщо батьки це розуміють, у них все одно виникає безліч питань: коли починати чистити зуби дитині, як правильно чистити зуби дітям певного віку, як вибирати щітку та пасту — й багато інших. Ми постаралися зібрати для вас максимум корисної інформації, яка допоможе отримати відповіді на ці питання і зробити гігієнічні процедури простими, зрозумілими й ефективними.

Как чистить зубы детям. Общие правила - Клиника Epion

Як чистити зуби дітям: загальні правила

Спочатку батькам потрібно переконатися, що вони самі володіють технікою чистки. Для цього можна подивитися навчальні відео або звернутися за консультацією до стоматолога. Тепер можна передавати свої знання молодому поколінню.

Найважливіше тут — акуратні рухи, ніби підмітання. Верхні зубки очищаються зверху вниз, від ясен до краю, нижні — навпаки. Це дозволяє ефективно видаляти наліт, який накопичується під яснами та може в майбутньому перетворитися на камінь. Правильна техніка також вбереже емаль від пошкоджень і появи клиноподібного дефекту.  

Потім порожнину рота акуратно ополіскують водою, а міжзубні проміжки додатково очищуються йоржиком або ниткою.

Як чистити зуби немовляті

Деяких батьків це питання змусить усміхнутися: як очищати то, чого немає? Але насправді догляд за порожниною рота починається нарівні з миттям носика, вушок, вічок і стрижкою нігтів. По-перше, ви поступово привчатимете малюка до щоденної обов’язкової гігієни. По-друге, ясна немовляти, який харчується тільки молоком або сумішшю, дійсно потребують очищення. По-третє, ця звичка потрібна не тільки дитині, але й вам. Саме вам належить ще кілька років виконувати цю рутину, тому краще подбати про новий ритуал одразу.

Как чистить зубы грудничку - Клиника Epion

Коли у дитини з’являються молочні зуби?

Цей процес індивідуальний, але все ж за багато років стоматологи визначили приблизну періодизацію появи молочних зубів:

НазваТерміни, міс.
Центральні верхні різці8-12 
Центральні нижні різці6-10
Бічні верхні різці9-13
Бічні нижні різці10-16
Ікла верхні16-22
Ікла нижні17-23
Моляри верхні25-34
Моляри нижні23-31

Молочні зуби вимагають настільки ж уважного та дбайливого ставлення, як і постійні. Часто дорослі не турбуються про це, адже «молочні все одно випадуть». І тим самим роблять одразу кілька помилок:

  • не виробляється потрібна звичка. У більш дорослому віці прищепити розуміння важливості регулярної щоденної гігієни буде набагато складніше;
  • без належного догляду молочні зуби страждатимуть від карієсу. Руйнуються вони набагато швидше, ніж постійні, а карієс без лікування перейде на зачатки постійних зубів, що ховаються в щелепах. А це означає, що після фізіологічної зміни ваша дитина отримає повний рот вже хворих зубів;
  • карієс в молочних зубах — постійне джерело інфекції для всього організму. З їжею бактерії будуть проникати всередину, викликаючи дискомфорт і порушення в роботі шлунково-кишкового тракту;
  • зруйновані молочні зуби випадуть раніше покладеного терміну, ті, що залишилися, почнуть рух, порушуючи правильний прикус. Згодом постійні теж прорізуватимуться неправильно і буде потрібна корекція.

Тому єдино правильна відповідь на питання «коли починати чистити зуби немовляті» — одразу. У майбутньому він буде вдячний за корисну звичку й уважне ставлення до його здоров’я.

Як чистити зуби дітям до року

Для цього використовуються спеціальні стоматологічні серветки або звичайна чиста марля, намотана на палець і змочена теплою водою. Ніяких паст або гелів не потрібно.

6-місячному малюку можна купити м’яку силіконову щітку, яка одягається на палець. У цей період у нього починають свербіти ясна перед прорізуванням зубів, так що разом з очищенням ясен і слизової щік ви будете проводити акуратний масаж, полегшуючи стан немовляти.

Коли малюкові виповнюється 1 рік, у нього вже є мінімум один-два зуби. З цього моменту питання «як чистити зуби однорічній дитині» переходить до практичної площини. Паста поки як і раніше не потрібна, але вже можна купити м’яку щітку з маленькою голівкою. Нехай дитина спостерігає за вами, як ви чистите зуби, і намагається повторити. 

Часто на цьому етапі батьки стикаються з проблемою, як почистити зуби однорічній дитині, якщо він вередує і пручається? Перетворіть процес в захопливу гру, а потім самі правильними рухами почистіть зубки.

Как чистить зубы детям до года - Клиника Epion

Що таке пляшковий карієс?

Пляшковим карієсом називається ураження зубів, пов’язане з нічними годуваннями солодкими сумішами, соками, пюре. Після їди верхні зубки не очищуються, і в сприятливому середовищі починають активно розмножуватися бактерії. 

Якщо без нічних годувань не обійтися, візьміть за правило акуратно очищати зубки марлею або спеціальною серветкою, коли приймання їжі завершено. Так ви зможете вберегти їх від каріозних уражень.

Як чистити зуби дитині в півтора-два роки

У цей час в будинку вже повинна бути спеціальна щітка. Вибирати її краще разом з дитиною, щоб йому точно сподобалося. Гігієнічні процедури виконуються у ванній перед дзеркалом. Встаньте поруч з малям, притримуйте його або візьміть на одну руку. Нехай він спостерігає за тим, як робите це ви, і намагається повторити своєї щіткою.

Розібравшись, як чистити зуби дитині після року, починайте потроху вчити його обполіскувати рот, не ковтаючи воду. Тут знову ж таки потрібен особистий приклад — нехай «учень» побачить, як весело булькати водою та перекочувати її в роті.

Чи треба дочищати зуби дитині?

Доти, поки він не навчиться робити це самостійно і правильно (приблизно в 6-7 років), — обов’язково треба. Алгоритм того, як правильно чистити зуби дитині, наступний:

  • граєтеся м’якою маленької щіткою, малюк намагається повторити ваші рухи;
  • щойно він втратив інтерес — зазвичай це відбувається буквально протягом хвилини, — ви своєю рукою акуратно дочищаєте зубки та ясна.

Як чистити зуби малюкові 2-4 років?

До цього віку в дитини поступово прорізуються всі молочні зуби — 20 штук. Уже можна додавати незначну кількість пасти без фтору. Спочатку процедуру виконує малюк, потім доробляють батьки.

Алгоритм, як чистити зуби дитині у 2 роки й до 4 років:

  • стоячи з правого боку правою рукою акуратними рухами пройтися по лівому ряду зубів, круговими рухами чиститься жувальна поверхня молярів;
  • повторити те ж саме для правого ряду, виконуючи дії лівою рукою, стоячи зліва;
  • рухами, як вимітання, зовні і зсередини обробити різці та ікла;
  • акуратно м’яко видалити наліт з язичка;
  • допомогти обполоснути рот.

Крім того, такий вік — дуже вдалий час, коли можна привчати дитину чистити зуби самостійно. Спочатку всі рухи робите ви. Пізніше можна брати дитину за руку, давати щітку і таким чином керувати процесом. Поступово він запам’ятає правильність дій і все більше буде намагатися зробити сам. Обов’язково хваліть його старанність, м’яко виправляйте помилки, не шкодуйте часу на навчання — тоді позитивний результат гарантований.

Как чистить ребенку зубы в 6-12 лет - Клиника Epion

Як чистити дитині зуби в 6-12 років?

Це той період, коли потрібно починати чистити зуби маляті із застосуванням звичайної пасти. Починається фізіологічна зміна, молочні зубки замінюються постійними, ростуть другі моляри. Порадьтеся з дитячим стоматологом про те, яку пасту краще вибрати відповідно до віку. 

Яка зубна паста потрібна в певному віці?

Вище ми розповідали, як чистити перші зуби, — щітка та паста ще не потрібні, достатньо спеціальних серветок або вологої марлі, намотаної на палець.

2-річній дитині вже можна купити спеціальну дитячу пасту або гель без цукру та фтору. 

Коли починати чистити зуби дітям із застосуванням звичайної зубної пасти? Приблизно в 6 років. Зверніть увагу, пасту слід вибирати без фтору або з низьким його вмістом (не більше 500 ррm).

Приблизно у 8 років дитина може переходити на «дорослу» пасту.

Особливості вибору дитячої зубної щітки 

Тут також все залежить від віку. Так, якщо ви хочете знати, як чистити порожнину рота у немовляти, то правильна відповідь — із застосуванням стоматологічних серветок або м’якої силіконової насадки на палець.

Приблизно з одного року можна купити дитячу щітку. Головні вимоги до неї: зручна нековзна ручка, м’яка і міцно закріплена щетина, маленька голівка. Такою щіткою дитина може користуватися приблизно до 4 років. Потім можна переходити на щетину середньої жорсткості, яка краще очищує та масажує зуби та ясна.

Приблизно у 8 років вже можна купувати звичайну щітку. Переходити на електричну, якщо це планується, краще після повного завершення фізіологічної зміни.

Чи потрібна дітям професійна чистка?

Так, потрібна, і не рідше, ніж дорослим. Очищення перших зубів здійснюється самостійно, але приблизно з 3 років можна водити дитину до стоматолога. Лікар за допомогою спеціальних м’яких щіток видалить весь наліт, прочистить міжзубні проміжки, за необхідності фторує зубки. 

Такий підхід має ще один важливий плюс. Дитина запам’ятає, що стоматологія — це не боляче і не страшно. В майбутньому це допоможе йому вчасно звертатися за допомогою до лікаря, не запускаючи проблему.

Нужна ли детям профессиональная чистка - Клиника Epion

Як привчити дитину чистити зуби самостійно

Замислюватися про це потрібно до того, як розв’язувати питання, коли починати чистити зуби дитині з пастою. До моменту використання очищувальних засобів, дитина вже повинна володіти правильною технікою та розумінням важливості гігієнічної процедури двічі на день.

  1. Будьте терплячими та послідовними. Процес навчання не буде гладким, але ви не повинні нервувати і сердитися. 
  2. Обов’язково надихайте особистим прикладом. Не пропускайте вечірні процедури, робіть їх разом, формуйте дитячий інтерес до процесу.
  3. Розібравшись, як чистити зуби дитині в рік, щодня заохочуйте його намагання, щоб приблизно до шестирічного віку він уже зміг все повністю робити сам.
  4. Дивіться навчальні мультики.
  5. Усе навчання повинно проводитися тільки у вигляді гри, суворий примус тут ні до чого.

І обов’язково знайдіть «свого» дитячого стоматолога в клініці Epion Dental Center.


Автор: Олександр Пухальський, лікар-ортодонт клініки Epion Dental Center