Запах з рота: розбираємо причини, усуваємо проблему

Запах з рота. Як усунути проблему - Стоматологія Epion Dental Center

Неприємний запах з рота, або галітоз, зазвичай вважається естетичною проблемою, оскільки заважає нормально спілкуватися і позбавляє почуття впевненості в собі. Однак неприємне дихання часто сигналізує про те, що в організмі не все в порядку. Щоб позбутися неприємного запаху з рота, можна завжди носити з собою жуйку, льодяник або м’ятний спрей, а можна усунути саму проблему — і питання розв’яжеться.

Що таке галітоз

Галітоз — це, власне, і є неприємний запах з рота. Він виникає при деяких захворюваннях органів шлунково-кишкового тракту або ротової порожнини, а також може бути пов’язаний з особливостями харчування або способу життя. Питання це дуже делікатне, а проблема досить широко поширена. 

Щоб з’ясувати, наскільки сильний запах з рота відчувають оточуючі, простіше і швидше за все лизнути свій чистий зап’ясток всім язиком. Дайте слині підсохнути і понюхайте — якщо пахне неприємно, значить, проблема є і її потрібно усувати.

Причини неприємного запаху з рота

Виділяють чотири великих групи причин, через які може виникати галітоз.

  1. Стоматологічні

Неправильна та нерегулярна гігієна порожнини рота — перша причина того, що пахне з рота. Крім того, це призводить до розмноження бактерій, що викликають захворювання зубів і ясен: карієс, гінгівіт, пародонтоз, зубний камінь тощо. І поки ці проблеми не будуть усунені, дихання залишиться неприємним.

Ще однією причиною може бути слабке слиновиділення. У нормі слина змочує зуби та ясна, змиваючи з них бактерії. Якщо її не вистачає, мікроорганізми розмножуються активніше, приводячи до смердючого дихання.

  1. Пов’язані з харчуванням
Неприємний запах з рота пов'язанний з харчуванням - Стоматологічний центр Epion

Вживання певних продуктів, наприклад, часнику, цибулі, може на деякий час зіпсувати дихання. Ефект цей непостійний, але перед важливою нарадою або побаченням краще відмовитися від вживання таких продуктів.

Крім того, галітоз буває супутником деяких радикальних дієт, наприклад кето-дієти. Через швидке розщеплення жирів виділяються кетони — хімічні речовини з характерним ацетоноподібним запахом. Саме його будуть чути навколишні при близькому контакті.

  1. Пов’язані зі шкідливими звичками

Вживання алкоголю і нікотину — прямий шлях до галітозу. Шкідливі звички призводять до розвитку ряду захворювань ротової порожнини і шлунково-кишкового тракту, через що несвіже дихання стане хронічною проблемою.

  1. Пов’язані з захворюваннями організму

Галітоз — не тільки стоматологічна проблема. Якщо у вас неполадки в роботі шлунково-кишкового тракту, швидше за все, неприємний запах теж з’явиться. Іноді він супроводжує цукровий діабет, гайморит і ГРВІ. Правильно визначити причину зможе сімейний лікар.

Лікування проблем зі свіжістю дихання

Позбавлення від галітозу проводиться в залежності від причини. Якщо проблема виникла через неправильну гігієну порожнини рота або стоматологічні захворювання, значить, пора звертатися до лікаря з Epion Dental Center. Він проведе необхідне лікування, проконсультує з питань правильної техніки чищення, підбору засобів для чищення (пасти, зубна нитка, йоржики, щітки, ополіскувачі). Дотримуючись усіх правил, ви позбудетеся від неприємного запаху.

Тоді, коли мова йде про наявність шкідливих звичок або радикальної дієти, необхідно відмовлятися від них і змінювати підхід до харчування. З іншими захворюваннями організму допоможе сімейний лікар і профільні фахівці, наприклад, гастроентеролог.

Профілактика галітозу

Навіть наявність проблем, які не пов’язані зі стоматологією, не скасовує необхідності суворого дотримання правил гігієни порожнини рота. Тому консультація зубного лікаря все одно необхідна. Не пропускайте обов’язкові профогляди раз на пів року — тоді доктор помітить проблему на ранній стадії, і ви швидко від неї позбудетеся.

Якщо попереду чекає важлива зустріч, для більшого спокою можна скористатися жуйкою або м’ятним спреєм для рота — так ви будете почувати себе впевненіше.

Звертайтеся в Epion, якщо підозрюєте в себе проблеми зі свіжістю дихання. Наші фахівці знають про галітоз все, а тому точно нададуть кваліфіковану допомогу.

Автор: Олександр Пухальський, врач-ортодонт клініки Epion Dental Center