Флюороз — не просто косметична проблема

Широка красива посмішка асоціюється з успіхом і здоров’ям. Саме тому ми звертаємо так багато уваги на естетичну сторону стоматології. Однак зміна кольору емалі — далеко не завжди просто косметична проблема, характерна для любителів напоїв з барвниками або курців. Виникнення білих або коричневих смуг і плям — ознака флюорозу. І якщо про ці зміни вчасно не повідомити лікаря, можна втратити зуб.

Лечение флюороза - клиника Epion. Фото 1

Що це таке

Флюороз зубів, або «плямиста хвороба» — захворювання, що викликається надмірним вмістом фтору та його сполук в організмі. Це дуже важливий мікроелемент для кісткової тканини і дентину, нарівні з кальцієм. Його нестача робить зуби уразливими перед карієсом, проте надлишок призводить до демінералізації емалі, внаслідок чого підвищується її стираність.   

Флюороз небезпечний не тільки для зубів, але і для кісток скелета — вони стають крихкими.

Загалом це захворювання має ендемічний характер, тобто проявляється на певних територіях — там, де вода перенасичена фтором. Меншою мірою на розвиток хвороби впливають харчові продукти, забруднене повітря і використання зубної пасти з фторидом. 

Однак ендемічний характер не означає, що жителям інших територій це не загрожує. Тому необхідно уважно спостерігати за станом зубної емалі та не пропускати профілактичні огляди у стоматолога.

Хвороба вражає тільки постійні зуби, може проявлятися одразу після їхнього прорізування. 

Причини виникнення

Фтор та його сполуки надходять в організм переважно з питною водою. Нормою в цьому випадку вважається концентрація в 1 мг/л, при її підвищенні і постійному вживанні такої води людям загрожує флюороз.

Найбільш схильні до цього захворювання діти в період фізіологічної зміни зубів. Мінералізація молочних завершується ще в утробі матері, а плацента служить нездоланним бар’єром для надлишків фтору. Однак якщо згодом концентрація цього мікроелемента, що надходить з водою, буде як і раніше перевищувати нормативну, у дитини буде флюороз.

Симптоми

Симптоматика залежить від тяжкості клінічного ураження. Одна з ознак початку хвороби — потьмяніння емалі. Її структура порушується, це призводить до втрати здатності заломлювати світло, як раніше.

Потім на зубах виникають плями білого, жовтого або коричневого кольору. Поверхня стає хвилястою, на ній з’являються точкові ерозії.

Плями також можуть бути початковим карієсом. У будь-якому випадку за перших ознак зміни стану емалі необхідно звернутися до лікаря.

Класифікація

Захворювання класифікується за видами, формами та стадіями розвитку. Розглянемо їх докладніше.

Види

Розрізняють такі типи цієї хвороби:

  • ендемічний — виникає в місцевості, де концентрація фтору у воді перевищує 1,5 мг/л;
  • промисловий — характерний для працівників металургійної промисловості, а також для жителів довколишніх населених пунктів;
  • ятрогенний — стає наслідком приймання препаратів, частого заковтування дитиною зубної пасти, що містить фтор.

Форми

Сучасна класифікація виділяє 5 форм:

  • Штрихова. Характеризується виникненням забарвлених смуг на поверхні зуба. Найчастіше вражає фронтальну поверхню різців.
  • Плямиста. Утворюються плями, які поступово покривають усю коронку, з’єднуючись одна з одною. Водночас поверхня залишається гладкою.
  • Крейдяно-крапчаста. Пігментація має чітко окреслені межі, по всій поверхні розкидані темні точки. При цій формі емаль характеризується швидким стиранням, через що оголюється дентин.
  • Ерозивна. Небезпечна форма, при якій вражена ділянка цяткується ерозіями. Спочатку вони дрібні і поодинокі, проте з плином часу спостерігається їхнє розширення і поглиблення.
  • Деструктивна. Через численні ерозії зуби стають крихкими, тріскаються та обламуються.

Стадії

Сучасна стоматологія виділяє наступні ступені розвитку флюорозу:

  • Перша: колір емалі практично не змінений, ураження мають одиничний характер, порушені невеликі області, їх буває складно помітити.
  • Друга: спостерігається наявність великої кількості штрихів, плям жовтувато-коричневого кольору, вражені кілька зубів (або всі).
  • Третя: емаль темніє, стає хвилястою, пористою, підвищується чутливість зубів; висока ймовірність пошкодження коронок.

Діагностика

Встановити точний діагноз зможе лікар-стоматолог під час первинного огляду. Як ми вже згадували, флюороз на початковій стадії схожий з карієсом. Різниця полягає в місці розташування плям (пришийкова область, жувальна поверхня) і їхньої кількості. При карієсі лікар побачить одну пляму, при флюорозі ж їх буде багато, розташовані вони будуть на вестибулярній і язиковій областях.

Лечение флюороза - клиника Epion. Фото 2

Лікування флюорозу

Складання індивідуального плану лікування залежить від типу, виду і ступеня розвитку хвороби. Так, на початковій стадії лікар може порекомендувати процедуру відбілювання, щоб видалити флюорозні плями, а також проведе ремінералізацію та відновлення емалі спеціальними засобами. Після цього пацієнтові буде показане приймання вітамінно-мінеральних комплексів.

На важкій стадії, коли процес запущений, а тверді тканини вже руйнуються, показана реставрація вінірами або люмінірами. Цей метод підійде в тому випадку, якщо дентин ще не забарвлений в темний колір, який може просвічувати через тонку накладку. Інакше необхідно буде ортопедичне лікування — видалення зруйнованого зуба та встановлення імплантатів з металокерамічними або безметалевими керамічними коронками.

Профілактика захворювання

  1. Оцінка вмісту фтору в питній воді, проведення заходів щодо зниження концентрації цього мікроелемента за допомогою вугільних фільтрів з кісткового вугілля, осадження та інших методів.
  2. Перегляд раціону і зменшення вживання в їжу продуктів з високим вмістом фтору (риба, чай, волоські горіхи тощо).
  3. Збереження грудного вигодовування, відмова від раннього введення прикорму.
  4. Вживання вітамінів C, D, глюконату кальцію.
  5. Мінімізація використання зубних паст, гелів та ополіскувачів, у складі яких є фтор.
  6. Відмова від частого та/або самостійного фторування зубів.

Крім того, обов’язково повинна проводитися роз’яснювальна робота стоматологами про небезпеку цього захворювання, його причини та заходи профілактики.

За відсутності належної професійної уваги до стану емалі, хвороба з косметичної проблеми поступово призведе до руйнування зубів. Тому стоматологічна клініка Epion Dental Center підкреслюють важливість своєчасних візитів до лікаря і профоглядів. Патологія, помічена на ранній стадії, піддається швидшому й простішому лікуванню. 

Збережіть здорову усмішку надовго!

Автор: Сергій Ларін, лікар-ортопед клініки Epion Dental Center