Чутливість зубів: позбавляємося дискомфорту


Ви вже приготувалися смачно поїсти, аж раптом за першого ж укусу зуб пронизує різкий біль. Триває він лише кілька секунд, проте сила його вельми відчутна. І ось ви вже з недовірою дивитесь на їжу, солодощі та напої — навіть одного нападу достатньо, щоб апетит зник. Якщо після вживання кислого, солодкого, гарячого або холодного виникає біль, значить у вас підвищена чутливість зубів.

Чувствительность зубов - Клиника Epion

Що це таке 

Гіперестезія — це підвищена чутливість твердих тканин зуба, що проявляється у вигляді короткочасного гострого болю у відповідь на дію хімічних, фізичних і температурних подразників. Виникає вона, коли емаль стоншується та оголюються дентинні канальці з нервовими закінченнями всередині.

Хворобливість може бути тимчасовою або хронічною, поширюватися на один або кілька зубів. Інтенсивність і тривалість болю також бувають різні.

За статистикою, з таким дискомфортом частіше стикаються і звертаються до клінік жінки, що, зрозуміло, не виключає необхідності своєчасного проходження профоглядів чоловіками.

Чутливість зубів розрізняють по ступенях:

  • I ступінь — больові відчуття тільки у відповідь на термічні подразники (холодне, гаряче);
  • II ступінь — реакція на термічні та/або хімічні подразники (висока чутливість до солодкого, кислого, солоного);
  • III ступінь — реакція на дотики, термічні та хімічні подразники.

У будь-якому випадку, якщо у вас різко підвищилася чутливість зубів, не відкладайте візит до стоматолога, щоб не запустити проблему.

Причини чутливості зубів

Причины чувствительности зубов - Клиника epion

Гіперестезія зубів виникає як наслідок:

  • недотримання правильної техніки гігієни;
  • наявності захворювань зубів і ясен;
  • проблем зі здоров’ям;
  • вагітності;
  • вживання великої кількості продуктів із високою кислотністю;
  • стоматологічного втручання.

Розглянемо докладніше ці причини.

Неправильна гігієна ротової порожнини

Якщо у вас підвищилася чутливість зубів, можливо, вам варто переглянути техніку чищення зубів та критерії вибору пасти. 

Процес очищення не передбачає застосування грубої сили чи використання паст з високою абразивністю. М’який наліт видаляється правильними рухами, а той, який почав твердіти, в домашніх умовах ви все одно не знімете. 

І в підсумку замість красивої білосніжної усмішки ви отримаєте болісні відчуття.

Захворювання та травми зубів і ясен

Карієс, підвищена стираність крайки (наприклад, унаслідок бруксизму), механічні травми (тріщини, відколи від ударів), клиноподібний дефект біля ясен, хвороби пародонту, ерозії, абсцеси біля коріння та демінералізація емалі — все це призведе до появи болісних відчуттів під час приймання їжі. І щоб від них позбутися, необхідно усунути першопричину — з цим чудово впораються стоматологи нашої клініки.

Проблеми зі здоров’ям

Сильна чутливість зубів може з’явитися і як наслідок захворювань шлунково-кишкового тракту й ендокринної системи, тривалих стресів або під час вживання гормональних препаратів. У цьому випадку лікування чутливості зубів також почнеться з усунення причин — після консультації з фахівцем відповідного профілю.

Вагітність

У цей період багато жінок скаржаться на дуже чутливі зуби. Пов’язано це з тим, що дитині, яка росте всередині, потрібно багато вітамінів і мінералів для правильного розвитку, і організм «перерозподіляє» їх. Приймання комплексних препаратів за призначенням лікаря, збалансоване харчування та своєчасне відвідування стоматолога допоможуть швидко забути про гіперестезію.

Продукти з високою кислотністю

Отримати занадто чутливі зуби можуть і любителі цитрусових, томатних соусів, солінь, свіжих соків. Вплив кислот негативно відбивається на стані емалі, стоншуючи її. Якщо дискомфорт вже почав проявлятися, необхідно звернутися до лікаря та скоротити вживання таких продуктів.

Стоматологічне втручання

Короткочасні прояви гіперестезії можуть бути нормою після деяких видів проведеного лікування. Наприклад, після професійного відбілювання, шліфування або зняття мінералізованих відкладень. Зазвичай, триває це не більше як добу. Якщо чутливий зуб продовжує нагадувати про себе, є привід знову записатися на консультацію до стоматолога.

Лікування гіперестезії зубів

Лечение чувствительности зубов - Клиника Epion

Ефективно позбутися чутливості зубів допоможе точна діагностика. Іноді достатньо консультації про правильну техніку рухів щіткою або декількох аплікацій з фтором і кальцієм. Якщо до болю призвели каріозні ураження або захворювання пародонту, проводиться відповідне лікування. Також лікар може порадити звернутися до профільного фахівця для усунення хвороб, які не пов’язані зі стоматологією, після чого використає професійні засоби для зниження гіперестезії.

Емаль, що швидко руйнується, можуть закрити накладками з кераміки. Якщо терапевтичний підхід не дає бажаних результатів, проводиться депульпування зуба.

Вибрати правильний підхід дантистові дозволить візуальний та інструментальний огляд і збір анамнезу.

Коли потрібно звертатися до лікаря

Єдиний правильний варіант — одразу. Щойно вперше з’явилася чутливість зубів на холодне, гаряче, солоне, кисле, солодке, — не відкладайте візит до стоматолога. Будь-яку проблему набагато простіше та швидше вирішити на початковому етапі.

Профілактика гіперестезії

Профилактика чувствительности зубов - клиника Epion
  • Зубна паста або гель з фтором. Спеціальні засоби допоможуть знизити чутливість і таким чином позбутися від дискомфорту. Від відбілювальних паст з абразивними елементами краще відмовитися.
  • Щітка середньої жорсткості. Для якісної чистки зубів провідне значення мають правильні рухи, а не жорсткість щетини чи сила натиску.
  • Збалансоване харчування. У свіжих овочах, фруктах, зелені та м’ясі містяться всі необхідні вітаміни і мінерали для підтримки здоров’я зубів. Правильне харчування допоможе також уникнути проблем зі шлунково-кишковим трактом, які можуть стати причиною появи гіперестезії.
  • Температурний режим їжі та напоїв. Не поспішайте їсти дуже гарячі або холодні продукти і тим більше не вживайте їх одні за одними, створюючи різкі перепади температури. 
  • Ополіскувачі без кислотних компонентів. Вибирайте ті, які не будуть обіцяти білосніжну усмішку, але в складі яких буде фтор. Відсутність болісних відчуттів набагато важливіша, ніж передні зуби, що сяють.
  • Відмовтеся від газованих напоїв, солодощів, алкоголю й сигарет. Це ніколи та нікому не корисно, але в ситуації, коли вже проявляється гіперестезія, краще звести до мінімуму шкідливі звички і нездорову їжу.

Стоматологи клініки Epion Dental Center знають все про причини виникнення та методи лікування підвищеної чутливості зубів. Не терпіть дискомфортні відчуття, одразу звертайтеся за кваліфікованою допомогою. Правильно проведене лікування — запорука того, що їжа знову стане задоволенням.

Автор: Олександр Пухальський, лікар-ортодонт клініки Epion Dental Center