Що робити, якщо відколовся шматок зуба

Зубна емаль — найтвердіша тканина організму, але інколи і вона пошкоджується. Про причини, що призводять до цього, заходи профілактики і те, що робити, якщо відколовся шматок зуба, — читайте далі.

Откололся кусочек зуба. В чем причина - клиника Epion

Зламався зуб — тільки естетичний дефект?

Красива усмішка — перше, про що думають, коли мова заходить про стоматологію. Тому в ситуаціях, коли відколовся шматочок переднього зуба, люди намагаються швидше відвідати доктора. Тоді ж, коли відколовся зуб мудрості, жувальний зуб або молочний зуб, мова про усмішку не йде, і на перший план виходить питання «болить/не болить?». Як ми розуміємо, якщо не болить, то можна не поспішати — проблемного місця не видно, а молочні й взагалі скоро самі випадуть. Таким чином, все дійсно зводиться до питань естетики. Такий підхід є хибним і тягне за собою негативні наслідки. 

Якщо у вас відкололася частина зуба, мова може йти про різні типи пошкоджень:

  • емаль — іноді такий відкол непомітний візуально. Коли відколовся шматочок емалі, це місце можна намацати язиком, зрозумівши, що поверхня стала гострою, шорсткою. Також можлива поява чутливості (гіперестезії);
  • дентин — серйозніше пошкодження, яке видно неозброєним оком. Одразу виникає болісна реакція на температуру їжі і напоїв, кислотність продуктів;
  • пульпа — якщо відколовся шматочок зуба і з’явився різкий біль, значить, оголилася пульпова камера. У цьому випадку ваше завдання — максимально швидко потрапити до стоматолога.

Не варто думати, що якщо руйнування торкнулося тільки емалі, то робити нічого не потрібно. Ставши тендітною, вона продовжить покриватися тріщинами. Відповідно, кислоти, що містяться в деяких продуктах і ті, які створюються внаслідок життєдіяльності бактерій і мікроорганізмів, проникатимуть глибше, пошкоджуючи дентин. Як наслідок, при черговому укусі ви раптом виявите, що нормальний на вигляд зуб відколовся.

Таким чином, якщо відколовся передній зуб, зламався зуб мудрості або з’явилися шорсткості на їхніх поверхнях, ви відчуваєте певний дискомфорт, необхідно одразу ж потрапити до лікаря. 

Відколовся шматок зуба: у чому причина?

  1. Побутова травма. Ця причина найбільш характерна для дітей — невдале падіння під час активних ігор, бійка або звичка гризти ручки й олівці можуть призвести до втрати шматка.
  2. Неправильний прикус. Кривий зубний ряд, коли порушується оклюзія й виникають точки суперконтактів, несе високі ризики травмування емалі.
  3. Карієс. Відсутність своєчасного лікування призведе до того, що витончення стінки просто тріснуть під час стандартного жувального навантаження.
  4. Знос пломби. Залежно від матеріалу, з якого була зроблена пломба зуба, визначається термін її служби, після закінчення якого вона може відколотися.
  5. Демінералізація емалі. Незбалансоване харчування, шкідливі звички, деякі захворювання шлунково-кишкового тракту, вагітність і лактація — все це може призвести до порушення балансу мінералів в емалі.
  6. Бруксизм. Одна з головних причин швидкого стирання емалі.

Долікарська допомога

Подібні проблеми ніколи не бувають «вчасно», тому важливо знати, як надати собі або близькій людині першу допомогу. Для початку акуратно прополощіть рот кип’яченою водою кімнатної температури, щоб вимити дрібні уламки та частинки їжі. 

Відкол може пошкодити ясна. Якщо тече кров, прикрийте рану стерильним бинтом, за можливістю охолодіть область навколо травмованої ділянки. Головне ні в якому разі не торкатися льодом або холодними предметами до місця відколу — це може викликати напад гострого болю.

Щоб вгамувати біль, що виник одразу після травми, і доїхати до лікаря, можна одноразово прийняти анальгетик (нестероїдні протизапальні засоби).

Відновлення зуба: методи

Восстановление зуба с помощью реставрации - Клиника Epion

Якщо відколовся зуб, лікар спочатку визначить причину, чому це сталося. Залежно від цього буде складено план лікування.

Мікропротезування

Це основний метод, застосовуваний, коли потрібно відновити зуб. 

Вініри і люмініри. Якщо постраждав передній зуб, знадобиться встановлення вініра або люмініра. Це найтонші накладки, які кріпляться на трохи обточений зуб за допомогою спеціального стоматологічного клею. Виготовляються вони з кераміки, діоксиду цирконію або композитних матеріалів.

Вкладки. Коли потрібно відновити жувальну поверхню, застосовуються керамічні вкладки, які виготовляються в зуботехнічній лабораторії.

Коронки. При сильному пошкодженні доктор порекомендує встановити керамічну коронку з діоксиду цирконію, яка ідеально повторює форму втраченого зуба.

Мікропротезування на штифтах. Метод передбачає вживлення штифта в корінь зуба, на який потім встановлюються керамічні коронки. 

Протезування на імплантатах

Бувають проблеми, коли відколовся зуб повністю і відновленню не підлягає. У цьому разі показано видалення уламків, коренів і встановлення імпланта. 

Художня реставрація

Нарощування проводиться з використанням міцного композитного матеріалу. Лікар формує поверхню, співвідносячи малюнок горбків і фісур із зубом-антагоністом. Таке відновлення застосовується, коли пошкодження невеликі, і може бути виконано за один сеанс.

Видалення

Цей метод рекомендують, якщо відколовся шматок зуба мудрості. Оскільки вони не беруть участі в процесі жування, а часто стають причиною всіляких проблем у порожнині рота, відновлювати їх просто недоцільно. Винятком можуть бути тільки випадки, коли треті моляри використовуються для мостоподібних конструкцій.

Методи профілактики

  • Правильна регулярна гігієна порожнини рота.
  • Своєчасне розв’язання стоматологічних проблем: лікування карієсу, вирівнювання зубного ряду, професійна чистка, використання кап при бруксизмі тощо.
  • Перегляд харчування: намагатися вживати більше овочів і фруктів, урізноманітнити раціон, відмовитися від швидких вуглеводів і солодощів.
  • Регулярні профогляди у стоматолога.
  • Позбавлення від шкідливих звичок.

У клініці Epion Dental Center кожен пацієнт отримає швидку та якісну стоматологічну допомогу. Наші фахівці допоможуть відновити пошкоджені зуби за допомогою методів протезування і мікропротезування, проведуть ремінералізацію емалі для її зміцнення, виконають ортодонтичне лікування. З Epion ваші зуби під надійним захистом!


Автор: Олександр Пухальський, лікар-ортодонт клініки Epion Dental Center