Перикороніт: не варто його недооцінювати

Рідко кому вдається отримати від природи безпроблемні зуби мудрості. Найчастіше ретиновані та дистоповані «вісімки» стають джерелом постійних проблем. Ще на етапі їх прорізування вас може очікувати такий неприємний сюрприз, як перикороніт — запалення ясенного капюшона. До цього діагнозу не варто ставитися легковажно, за принципом «зуб проріжеться, і все пройде». Запущений перикороніт стане причиною гнійного запалення окістя — з усіма супутніми неприємностями.

Перикоронит - клиника Epion

Що це таке  

Перикороніт зуба мудрості, або перикоронарит, — запалення м’яких тканин ясен навколо третіх молярів, що прорізаються чи не до кінця прорізалися. Здебільшого ця проблема відноситься до нижніх «вісімок». Саме їм зазвичай не вистачає місця в щелепі, щоб прорізуватися прямо вгору, тому вони змінюють своє положення щодо всього зубного ряду та / або «ростуть лежачи». 

Ще раз підкреслимо: попри удавану безневинність, перикоронарит — захворювання, що вимагає професійного і своєчасного лікування. Тому після виявлення перших симптомів запалення біля третіх молярів рекомендується звернутися до свого лікаря.

Види перикоронариту

Виділяють два види:

  • гострий;
  • хронічний.

Перший своєю чергою буває катаральним, гнійним і виразковим. Зазвичай, ці види змінюють один одного, якщо вчасно не було розпочато лікування. Спочатку з-під капюшона виділяється невелика кількість серозної рідини, потім з’являється гній, а потім клапоть слизової покривається хворобливими виразками.

Хронічний перикоронарит характеризується перебігом, що рецидивує, його наслідком може стати резорбція кістки.

Причини запалення

Перикороніт виникає через те, що в простір між зубом і яснами потрапляють частинки їжі. Видалити їх звідти за допомогою щітки не представляється можливим, а отже створюється сприятливе середовище для розмноження різноманітних бактерій і мікроорганізмів. Вони викликають запальний процес, лікувати який повинен стоматолог. 

Крім того, причинами перикоронариту може бути і неправильне положення коронки зуба, його коріння в поєднанні з потовщенням ясен. Травмування м’яких тканин під час прорізування — природний процес, проте саме у випадку з «вісімками» він протікає довго і найчастіше закінчується запаленням.

Симптоми запального процесу

Розпізнати це захворювання нескладно. Найперша його ознака — гіперемія, або набряк ясен навколо зуба мудрості. Спочатку процес протікає відносно безболісно, все, що турбує пацієнта, — відчуття розпирання, яке посилюється під час пальпації ураженої ділянки. 

Потім через те, що ясна опухли, виникають болі під час жування, змикання щелеп. Неприємні відчуття чітко локалізуються в одному місці.

Якщо на цьому етапі не звернутися до зубного лікаря, симптоматика буде наростати:

  • посилення хворобливих відчуттів при жуванні;
  • біль, що віддає у вухо;
  • збільшення лімфатичних вузлів з боку запалення;
  • виділення серозного ексудату або гною з-під капюшона;
  • поява виразок;
  • підвищення температури тіла, загальна слабкість.

Крім того, в роті  постійно буде зберігатися гнійний присмак, з’явиться галітоз (неприємний запах з рота).

Діагностика захворювання

Диагностика перикоронита - клиника Epion

Постановка діагнозу не представляє складності для дантиста. Спочатку проводиться опитування пацієнта, збір анамнезу. Потім лікар зробить рентгенівський знімок, щоб проаналізувати стан коронки та коренів зуба, стан кісткової тканини, оцінити ступінь глибини запалення. Це дозволить скласти правильний план лікування.

Лікування перикороніту

Перш за все, варто запам’ятати, що цим повинен займатися кваліфікований спеціаліст. Лікування перикороніту в домашніх умовах можливо тільки після відвідин лікаря з використанням виписаних їм препаратів і на початковій, катаральної, стадії. В цьому випадку можна обійтися полосканнями та прийманням нестероїдних протизапальних препаратів. На більш пізніх стадіях необхідно хірургічне втручання і видалення зуба мудрості.

Несвоєчасне звернення за допомогою призведе до виникнення ускладнень.

Медикаментозне лікування

Якщо пацієнт звернувся в клініку за перших же симптомів, і після діагностики прогноз захворювання сприятливий, лікар підбере лікувальні полоскання і пропише приймання протизапальних препаратів. Полегшення стану в цьому випадку настає дуже швидко, буквально протягом 1-2 днів. 

Хірургічне втручання

Коли захворювання швидко прогресує або був упущений момент своєчасного звернення, показано хірургічне втручання:

  • видалення краю ясен, що нависає;
  • видалення причинного зуба.

Після цього необхідно буде приймати антибіотики.

Ми дотримуємося істини, що будь-яке захворювання легше і швидше вилікувати на початковій стадії, тому радимо регулярно користуватися консультаціями наших фахівців. У майбутньому це допоможе уникнути більш серйозних проблем зі здоров’ям.

У клініці Epion Dental Center прийом проводять кваліфіковані фахівці різних областей стоматології: терапевти, хірурги, гнатолог. У роботі використовуються інноваційні методи: висічення ясенного капюшона проводиться за допомогою лазера. Це гарантує безболісне і безкровне оперативне втручання, дозволяє скоротити період відновлення й одразу знезаражує робочу область. Видалення зубів мудрості може проводитися з використанням медичного сну, завдяки якому виключаються будь-які болісні відчуття. 

Краща профілактика виникнення перикороніта — правильна гігієна порожнини рота і регулярні профогляди у стоматолога.

Автор: Олександр Пухальскьий, лікар-ортодонт клініки Epion Dental Center